Trainerkite - Hvad skal jeg vælge?

Hvad taler vi om?

trainerkite guidetrainerkite guide

En trainerkite er ofte vejen til at flyve en større depower kite. En øve kite. Og det giver god mening for måden man styrer en trainerkite og en stor depower kite er fuldstændig den samme. Så timerne med trainerkite er givet rigtigt godt ud - du sparer dem nemlig på dit kursusbudget. Den rutine du får med flyvningen af trainerkiten kommer mangefoldigt tilbage, hvis du skal i gang med en depowerkite. Men en trainerkite er også et suverænt stykke legetøj til blot, leg og træk i vinden. De mindste kan være med fra ca 10 år En foil, to liner og en bar. Så har du en trainerkite i sin simpleste - og billigste form. Men du skal finde ud af om du vil bruge lidt ekstra på en 3-linet. Der er både sikerhed, komfort og nemhed med den 3. line

trainerkite 2-linet 3-linet3-linet trainerkite

På en 3-linet fungerer 2 af de 3 liner fuldstændig som på en 2-linet. Man styrer med dem og trækket overføres via de 2 liner. Den 3. line er med et mindre bridle system forbundet med bunden af dragen og den anden ende har man omkring håndleddet med en såkaldt leach. Den 3. line bruges altså ikke til noget under selv flyvningen. Funktionen – og fordelene er:

  • Når man er færdig med at flyve, og ønsker at afslutte, så ”smider” man blot baren, og al kraft går ud af kiten og den falder til jorden, foran dig, hvor den kan sikres, og pakkes sammen. (En 2-linet bør landes i en af siderne, hvor en hjælper tager imod, eller landes med leach, se afsnit om leach til 2-linet herunder.)
  • Hvis man kommer i ”problemer” med for kraftig vind eller udsigt til et alvorligt styrt, som kan ødelægge kiten, smider man baren og den vil gå til jorden uden kraft, uden at tage skade. En kite, der crasher hårdt i jorden med fronten ned, kan sprænge cellerne. Den 3. line beskytter således din kite.
  • Er dragen på jorden med fronten ned er en 2-linet ret svær at vende om. Man skal prøve mange gange, og ofte skal der en hjælper hen til dragen for at vende den om. Med den 3. Line kan holde i baren med den hånd og ”nøkke” dragen rundt med den anden hånd og den 3. line. Langt lettere at flyve alene.
  • Det 3-linede system koster lidt ekstra i forhold til 2-linede, men der er både nemhed, komfort og sikring af udstyret i det
Budgettet for en 2-linet starter ved 5-600,- og for en 3-linet 1.000-1.200 afhængig af størrelse.

2-linede kan udstyres med en leach, så du opnår den funktion at du kan smide baren for at forhindre et alvorligt styrt. Den vi så "hvirvle" til jorden uden kraft, og dermed beskyttes kiten mod skader, og den blæser ikke væk. Inden genstart skal den drejes tilbage, de gange, den er roteret på vej ned (så linerne ikke er snoet). Nogle 2-linede er som standard udstyret med en leach. På andre er et tilkøb på ca 80 kroner. Det fremgår på de enkelte 2-linede trainerkites om den er med eller om det er et tilkøb (under relaterede varer). Vi anbefaler altid leach til 2-linet.

På vandet med trainerkite?

 Hydra

Hydra trainerkiteHydra body-drag

Hvis du vil bruge din trainerkite på vandet - altså lande og starte den på vandet, så skal den være med lukkede celler. Den hedder en Hydra Trainerkite. Det fungerer sådan at luftindtaget på foilen har en ventil, således at den kan holde kamrene oprejst til landing og genstart på vandet. Den er ikke hermetisk tæt som en tube kite, man pumper op, men den holder formen tidsnok til at man kan starte den igen. En almindelig foil vil klappe sammen, og lægge sig som en klud på vandet. Ikke til at starte igen.
Hydra er således en stor fordel, hvis du skal videre med kitesurfing. Så kan du nemlig øve det såkaldte "body drag". Og desuden kan der være god plads i vandet, hvis der er folk på stranden.
Med lukkede celler vokser budgettet også ... De starter ved omkring 2.000,- Men det er også den ultimativt lækre trainerkite.

Spørgsmål?

trainerkite guidetrainerkite 1.3

Hvordan er størrelsen angivet?
Den er angivet som vingespan i meter eller cm. Det er typisk på større depower kites at man angiver størrelsen målt i areal - m2
Hvad med børn - hvilken størrelse skal jeg vælge
Børn kan være med fra ca 8-10 år. Her skal du vælge størrelse 1.3. Fra 10-12 år kan du vælge 1.5 - 1.8. Det er dog et svar som vægtes af vind, og temperament.
Kan man sige noget generelt om valg af størrelse
Nej, ikke præcist. Men til voksne (+16 år) skal man vælge fra ca 2.2 til 3.5 meter. En god all-round størrelse til voksne er ca 3 meter. Piger 2.2 - 2.5. Det er ret afgørende hvor meget vind der er, og om du er helt nybegynder - og endelig også om du ønsker at "kæmpe" med trækket eller bare vil lege og blive fortrolig med powerzonen. Med en ny kite i hænderne er det er altid en god idé at starte ud en dag med lidt svagere vind, så du ved hvordan den opfører sig, og hvor meget kraft, der er i den.
Kan jeg bygge en 2-linet om til en 3-linet?
Intet er umuligt, men udgangspunktet er nej. Det er en helt anden konstruktion.

Copyright © dragestedet.dk